Soğuk Ayran Aşı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Soğuk Ayran Aşı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Soğuk Ayran Aşı Çorbası

Sıcak yaz günlerinde serinlemek için oldukça ideal bir çorbadır. İçerisindeki bulgur ve nohut sayesinde doyurucu bir özellik taşır. Öğlen yemekleri için tek başına bir öğün olarak tüketilebilir. Yapımı oldukça kolay ve zahmetsizdir.

Soğuk Ayran Aşı Çorbası İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı nohut
  • 1 bardak aşurelik buğday
  • 3 bardak yoğurt
  • 2 su bardağı süzme yoğurt
  • 4 su bardağı su
  • Kuru nane
  • Tuz

Üzeri İçin

  • Yarım demet dereotu

Soğuk Ayran Aşı Çorbası Nasıl Yapılır?

Soğuk ayran aşı çorbası yapımı için nohudun bir gece öncesinden ıslatılması gerekmektedir. Nohutlar soğuk su dolu bir tencereye alınarak üzerine 1 çay kaşığının ucuyla karbonat ve tuz eklenir. Karbonat ve tuz, nohudun dış kabuklarının soyulmasına ve daha kolay pişmesine yardımcı olur. Nohutlar bir gece boyunca bu şekilde bekletilir ve ertesi gün suyu süzülür. Suyu süzülen nohutlar karbonattan arınabilmesi için duru su ile iyice yıkanır. Buğdaylar ise nohut gibi sert olmadıkları için bir gece öncesinden suda bekletilmelerine gerek yoktur. Buğday hazırlığı için aşurelik buğdaylar önce yıkanır ve süzgeçten geçirilir. Daha sonra yaklaşık 4 su bardağı su konulmuş derin bir tencerede şişene kadar haşlanır.

Bulgur yerine yarma da kullanılabilir. Bulgurların haşlandığı su çorba yapımında kullanılacağı için kesinlikle dökülmemelidir. Haşlama suyu ayrı bir tencereye alınarak ocağa konur. Kısık ateşte su kaynayana kadar beklenir. Su eğer az gelirse 1 su bardağı sıcak su ilave edilebilir. Su kaynadıktan sonra önce nohutlar ilave edilir. Çorba suyu kaynarken ayrı bir kapta yoğurt, tuz ve nane iyice çırpılır. Yoğurdun ılınması ve çorba içinde kesilmemesi için kaynayan çorba suyundan azar azar alınarak yoğurtlu karışıma ilave edilir. Ayrıca çorbanın kesilmemesi için kullanılan yoğurtların oda sıcaklığında olması gerekir. Daha sonra çorba tel çırpıcı ile bir yandan karıştırılırken diğer bir yandan yoğurtlu karışım yavaş yavaş çorbaya eklenir. Çorba 3-4 dakika daha kaynadıktan sonra haşlanan buğdaylar ilave edilir. Tüm malzemelerin birbirine özleşmesi için çorba yaklaşık 9-10 dakika kadar kaynatılır. Çorba kaynadıktan sonra ateşten alınarak önce oda sıcaklığında soğuması için beklenir. Ilınan çorba daha sonra buzdolabına konularak tam soğuması sağlanır.

Çorba soğurken diğer bir yandan dereotu saplarından ayıklanır ve temizlenir. Kesme tahtasında ince ince kıyılır. Soğuk ayran aşı çorbası çorba kasesine alınır. Üzerine bir tutam dereotu serpilir ve soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ayran Tarifi ve Malzemeleri

Ayran Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Köfteli Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Köfteli Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ayran Aşı Tarifi ve Malzemeleri

Ayran Aşı Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sıcak Ayran Aşı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sıcak Ayran Aşı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Maden Sulu Ayran Tarifi ve Malzemeleri

Maden Sulu Ayran Tarifi ve Malzemeleri