Ayran aşı çorbası, kış aylarında en çok tüketilen çorba çeşitlerindendir. Hem yüksek vitamin değeri hem de farklı görüntü ve lezzeti ile bilinen bu çorba, özellikle annelerin çocuklarına sıkça hazırladığı bir çorbadır. Bir diğer adı yayla çorbası olarak da bilinen bu çorbanın en belirgin özelliği, içerisine yoğurt konularak yapılmasıdır. Ayran Aşı Çorbasının Malzemeleri
Ayran Aşı Çorbası Nasıl Yapılır? Ayran aşı çorbasının malzemeleri olan, dövme, buğday ya da nohudu bir gece önceden suda bekletin ve ertesi gün haşlamak için düdüklü tencereye yerleştirin. İki yöntem de çorba için yeterlidir. Haşlama işlemi bittikten sonra, malzemeleri süzgeç yardımı ile süzüp soğuması için beklemeye alın. Ayrı bir tencere içerisinde yoğurdu, unu, yumurtanın sarısını, tuzu, tavuk suyunu ve soğuk suyu ekleyin. Çırpma işlemi ile iyice karışmasını sağlayın. Sonrasında karışımı ocak üzerine alıp bir tarafta beklettiğiniz buğday ve nohudu ilave ederek karıştırmaya devam edin. Karışım kaynayana kadar karıştırma işlemi sürer. Su yeterli gelmezse, koyu düşmemesi için tekrar su ilave ederek pişirmeye devam edebilirsiniz. Artık çorbanız hazır sayılır; son olarak tereyağını eritip içerisine kuru naneyi ilave edin, karabiberi de ekleyip biraz kavurduktan sonra çorbanın üzerine dökün. Kaselere servis yaparken, kaselerin ortasına maydanoz yapraklarını süs olarak kullanabilirsiniz. Soğuk Ayran Aşı Çorbası Bir diğer yöntem ise soğuk olarak yapılanıdır. Bu yöntemde üzerine yakılan yağa ve karabibere gereksinim yoktur. İşlemler aynı şekilde uygulanır, ancak içerisine bir diş sarımsak eklenir ve soğuması için buzdolabına ağzı kapalı şekilde yerleştirilir. Bu yöntem, çorbanın yaz aylarında tüketilmesini sağlar. Afiyet olsun. |
Özdeş
12 Temmuz 2024 CumaAyran aşı çorbasını yaparken yoğurdu, unu ve yumurtayı çırparken topaklanma sorunuyla karşılaştınız mı, bu durumda ne yapmalıyım?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Özdeş,
Ayran aşı çorbası yaparken yoğurt, un ve yumurtayı çırparken topaklanma yaşamanın önüne geçmek için öncelikle malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisin. Ayrıca, yoğurdu ve unu eklerken azar azar ekleyip sürekli çırpma teliyle karıştırmak topaklanma riskini azaltacaktır. Eğer yine de topaklanma olursa, karışımı bir süzgeçten geçirerek pürüzsüz bir hale getirebilirsin. Umarım bu ipuçları yardımcı olur. Afiyet olsun!