Sıcak Ayran Aşı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
24 Haziran 2024

Sıcak Ayran Aşı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sıcak Ayran Aşı Çorbası

Sıcak Ayran Aşı Çorbası, serinletici ve doyurucu özellikleriyle bilinen bir çorba türüdür. Bu lezzetli ve besleyici çorba, Erzurum yöresine ait olup, yapılışı ve malzemeleriyle diğer çorbalar arasında farklılık göstermektedir.

Gerekli Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tatlı pul biber
  • 2 su bardağı haşlanmış buğday
  • 2 yemek kaşığı un
  • Yarım su bardağı haşlanmış ve kabukları çıkarılmış nohut
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2-3 bardak su
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet küçük boy kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz (Varsa aş otu)

Sıcak Ayran Aşı Çorbası Nasıl Yapılır?

Nohut ve buğdayı yıkayın, üzerini geçecek kadar su ekleyerek bir gece boyunca ıslatın. Ertesi gün, nohut ve buğdayı ayrı ayrı tencerelerde yumuşayana kadar haşlayın.

Çorbayı yapacağınız tencereye yumurta, un ve yoğurdu koyun, pürüzsüz bir karışım elde edene kadar iyice çırpın. Daha sonra bu karışıma, önceden ıslatılmış ve haşlanmış nohut ve buğdayı ekleyin ve iyice karıştırın. Çorbanın kıvamını ayarlamak için su ekleyin ve karışımı ocağa koyun. Çorba kaynayana kadar sürekli karıştırarak kesilmesini önleyin.

Çorba pişerken, soğanları ince doğrayarak sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun. Kavrulan soğanları ve ince kıyılmış maydanozu pişmekte olan çorbaya ekleyin. Son olarak çorbaya tuz ekleyin ve bir iki taşım daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın.

Servis yapmadan önce, tereyağını bir tavada eritip pul biberi ekleyerek kızdırın ve bu karışımı çorbanın üzerine gezdirin. Sıcak Ayran Aşı Çorbası, özellikle Ramazan ayında Erzurum sofralarını süsleyen enfes bir lezzettir.

Not:

İsimlendirilme ve yapılış bakımından küçük değişikliklerle birçok yörede buna benzer çorbaların yapımı oldukça yaygındır. Örneğin; Çorum ilinde bu çorbaya "yarmalı nohutlu yoğurt çorbası" ve "ayran çorbası" denir. Yöresel olarak adlandırılan aş otu aslında kişniştir. Bu çorbanın farklı yörelerdeki varyasyonları da lezzet açısından oldukça zengindir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pirinçli Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ayran Çorbası Diyeti Tarifi ve Malzemeleri

Ayran Çorbası Diyeti Tarifi ve Malzemeleri

Ayranın Faydaları Nelerdir?

Ayranın Faydaları Nelerdir?

Ayran Diyeti Listesi

Ayran Diyeti Listesi

Ayran Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Ayran Kürü Tarifi ve Malzemeleri