Köpüklü Ayran Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Köpüklü Ayran Tarifi ve Malzemeleri

Köpüklü Ayran

Anadolu'da asırlardan beri yayık marifetiyle tüketilen köpüklü ayran, oldukça serinletici bir özelliğe sahiptir.

Yoğurdun çırpılması sonucunda oluşan bu hafif içecek, son zamanlarda alkol kullanmayan kişiler tarafından da severek tüketilen bir içecek haline gelmiştir.

Uzman hekimlerin yapmış olduğu araştırmalar, köpüklü ayranın sağlık açısından oldukça faydalı olduğunu göstermektedir.

Yoğurdun içeriğinde bulunan minerallerin su ile sulandırılması yöntemiyle tüketilmesi, sağlığın korunmasına katkı sağlamaktadır.

Ancak uzman hekimler, yoğurdun fazlaca çırpılması sonucunda yukarıya doğru çıkan yağın oluşturduğu köpüğün de oldukça faydalı olduğunu vurgulamışlardır.

Ülkemizde Doğu Anadolu ve Güneydoğu bölgelerinde akşam yemeklerinde sıkça tüketilen köpüklü ayran, son zamanlarda Akdeniz ve Ege bölgelerine turistik amaçlı gelen turistler tarafından da tercih edilmektedir.

Bugün sizlerle köpüklü ayran tarifini paylaşacağım.

Köpüklü Ayran Malzemeleri

  • 1 kilogram yoğurt
  • 1,2 litre su
  • 1 yemek kaşığı tuz

Köpüklü Ayran Nasıl Yapılır?

Öncelikle, yoğurdun köpüklü ayran hazırlanışında fazla olması daha fazla köpüğün ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

Bu nedenle, yukarıda belirtilen ölçülerde yoğurt bir kase içerisine konularak üzerine tuz eklendikten sonra bir karıştırıcı veya kaşık yardımıyla iyice çırpılır.

Akabinde, yoğurdun su ile birleşmesi esnasında karışımın topak topak olmaması amacıyla bu karıştırma işlemi çok fazla yapılmalıdır.

Ardından, bir sürahi içerisine konulan çırpılmış yoğurdun üzerine azar azar su eklenerek çırpılma işlemi devam edilir.

Su aktarıldıktan sonra ayranın her tarafının aynı kıvamda olması amacıyla ciddi anlamda karıştırılması gerekmektedir.

Ardından, karıştırıcı sürahinin alt kısmına doğru yanaştırılarak çırpılma işlemi başlatılır.

Blender yardımıyla yaklaşık olarak 5-7 dakika kadar çırpılan ayranın üstü, ortaya çıkan yağ ile köpürecektir.

Bu çırpma işlemi tamamlandıktan sonra, servis edilmek üzere bardaklara doldurulur.

Üzerine bir yemek kaşığı yardımıyla köpüğü eklenerek içilir.

Köpüklü ayranın yaz aylarında içimizi serinleteceğine eminim.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bulgurlu Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Ayran Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Ayran Tarifi ve Malzemeleri

Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ayran Diyeti Listesi

Ayran Diyeti Listesi

Ayranın Faydaları Nelerdir?

Ayranın Faydaları Nelerdir?