Köfteli Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
26 Temmuz 2024

Köfteli Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Köfteli Ayran Çorbası

Köfteli ayran çorbası, oldukça hafif ve lezzetli bir çorba tarifidir. Ramazan'da iftar sofralarında tercih edilebilecek köfteli ayran çorbasının yapımı da oldukça kolaydır. Değişik çorba tarifi arayanlar için ideal bir çorbadır. Küçük büyük herkesin beğenisini kazanacak, misafirler için hazırlanabilecek çorbanın, besleyici değeri de oldukça yüksektir. Köfteli ayran çorbasını daha önce hiç denemediyseniz mutlaka bu tarifi değerlendirerek denemelisiniz.

Köfteli Ayran Çorbası İçin Gerekli Malzemeler

  • 200 gr kıyma
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 tane yumurta
  • Bir tutam kuru nane
  • Bir tutam karabiber
  • Bir tutam kırmızı pul biber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
  • Yeteri kadar tuz
  • 6 su bardağı su

Köfteli Ayran Çorbası Nasıl Yapılır?

Köfteli ayran çorbasının köftesi için çukur bir kabın içine kıyma alınır. Kuru soğanın kabukları soyularak kıymanın içine rendelenir. Üzerine ince kıyılmış maydanoz, karabiber, kırmızı pul biber, tuz, nane ve kimyon eklenir. Kıymayla buluşturulan malzemeler homojen bir şekilde karıştırılır. Karışım macun kıvamında olmalıdır. Yoğrulan köfte 15 dakika dinlendirildikten sonra fındık büyüklüğünde parçalar koparılarak avuç içinde yuvarlanır. Yuvarlanan köfteler un serpilmiş bir tepsinin içinde toplanır.

Uygun bir kabın içine yumurta ve un eklenerek çırpma aparatıyla iyice çırpılır. Çırpılan malzemenin üzerine yoğurt eklenir ve çırpmaya devam edilir. Tüm malzeme homojen bir şekilde karıştıktan sonra geniş bir tencerenin içine 6 su bardağı su eklenerek kaynamaya bırakılır. Su kaynadıktan sonra içine hazırlanan köfteler atılır ve karıştırılır. Bir taşım kaynadıktan sonra ocağın altı kısılır. Kısık ateşte köfteler yarım saat pişirilir. Süre dolduktan sonra çukur bir kepçeyle tencereden bir kepçe su alınır ve hazırlanan yoğurtlu karışıma ilave edilerek çırpılır. Yoğurtlu karışım kaynayan köftelerin üzerine sicim şeklinde dökülür ve devamlı karıştırılarak kesilmesi önlenir. 5 dakika kadar daha kaynatılarak ocağın altı kapatılır. Sos tavasına tereyağı alınıp kızdırılır. Kızan yağa kırmızı pul biber ve nane eklenerek yakılır ve hazırlanan sos çorbanın üzerine dökülür. Köfteli ayran çorbası servis için hazır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Otac

26 Temmuz 2024 Cuma

Köfteli ayran çorbasını yaparken yoğurtlu karışımı kaynayan köftelerin üzerine eklerken kesilmemesi için sürekli karıştırmak gerektiği belirtilmiş, bu aşamada yoğurtlu karışımın kesilmesini nasıl engelleyebilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Otac,

Yoğurtlu karışımın kesilmemesi için birkaç püf noktası var. Öncelikle, yoğurtlu karışımı eklemeden önce biraz ılıtmanız iyi olur. Yoğurdun içine bir miktar sıcak çorba suyundan ekleyip karıştırarak ılıklık seviyesini yükseltin. Bu şekilde sıcak ve soğuk şokunu engellemiş olursunuz. Ayrıca karışımı çorbaya yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak eklemek de önemli. Bu yöntemle yoğurdun kesilmesini büyük ölçüde engelleyebilirsiniz. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni