Buğdaylı Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Buğdaylı Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Buğdaylı Ayran Çorbası

Buğdaylı ayran çorbası, yaz kış demeden tüm mutfaklarda pişirilen lezzetli bir çorbadır. İçerisinde kullanılan buğday, yayla çorbası ile karıştırılmasına sebep olabilir. Buğdaylı ayran çorbası yapımında birkaç püf noktasına dikkat etmek gerekmektedir. Bunlardan biri, kullanılan yoğurtların oda sıcaklığında olması gerektiğidir. Bu sayede çorbanın yoğurt sebebiyle kesilme riski en aza indirilebilir. Diğer bir püf noktası ise çorbayı karıştırırken tahta kaşık kullanılmasıdır. Bu püf noktalarına dikkat edildiği takdirde çok güzel sonuçlar elde edilebilecek bir çorbadır. Yapımı oldukça kolay ve zahmetsizdir. Günün her öğününde rahatlıkla tüketilebilir.

Buğdaylı Ayran Çorbası İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 1,5 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • Tuz

Buğdaylı Ayran Çorbası Sosu İçin

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 diş sarımsak
  • Nane

Buğdaylı Ayran Çorbası Nasıl Yapılır?

Buğdaylı ayran çorbası yapımına öncelikle buğdayların hazırlanmasıyla başlanır. Aşurelik buğdaylar önce yıkanır ve süzgeçten geçirilir. Yaklaşık 1 litre su konulmuş derin bir tencerede şişene kadar haşlanır. Tercihe göre buğdaylar bir gece öncesinden ılık suda ıslatılabilir. Bu şekilde buğdayların pişme süresi daha kısa olacaktır. Buğdayların haşlandığı su, çorba yapımında kullanılacağı için kesinlikle dökülmemelidir. Haşlama suyu ayrı bir tencereye alınır ve kısık ateşte su kaynayana kadar beklenir. Su az gelirse 1 su bardağı sıcak su ilave edilebilir. Çorba suyu kaynarken, ayrı bir kapta yoğurt, un ve yumurta iyice çırpılır. Yoğurdun ılınması ve çorba içinde kesilmemesi için kaynayan çorba suyundan azar azar alınarak yoğurtlu karışıma ilave edilir. Daha sonra çorba, tel çırpıcı ile bir yandan karıştırılırken diğer yandan yoğurtlu karışım yavaş yavaş çorbaya eklenir. Bu esnada yumurtanın pişmemesi ve unun topaklanmaması gerekmektedir. O nedenle çırpıcı ile karıştırma işlemine ara verilmemelidir. Çorba 3-4 dakika kaynadıktan sonra haşlanan buğdaylar ilave edilir. Tüm malzemelerin birbirine özleşmesi için çorba yaklaşık 9-10 dakika kadar kaynatılır. Çorba kaynarken sosu için diğer malzemeler hazırlanır. Bunun için önce sarımsaklar kabuklarından soyulur ve ince tarafıyla rendelenir. Sarımsakların içinde rendelenmemiş parça kalmamasına özen gösterilmelidir. Küçük bir tavada sarımsaklar yağ ile çok az kavrulur. Üzerine nane eklenerek tava ocaktan alınır. Hazırlanan sos kaynamakta olan çorba içine ilave edilir. Buğdaylı ayran çorbası 1-2 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır ve servis yapılır.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayran Çorbası Diyeti Tarifi ve Malzemeleri

Ayran Çorbası Diyeti Tarifi ve Malzemeleri

Ayranın Faydaları Nelerdir?

Ayranın Faydaları Nelerdir?

Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sıcak Ayran Aşı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sıcak Ayran Aşı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Ayran Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Ayran Tarifi ve Malzemeleri