Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ayran Çorbası

Ayran çorbası, sıcak yaz aylarında içimizi serinletecek harika bir lezzettir. Yoğurt, nohut ve yarma buğdayın birleşimiyle ortaya çıkan bu çorba, besleyici ve lezzetlidir. Yapımı oldukça basit olan ayran çorbası, ekonomik açıdan da bütçe dostudur. Lokantalarda garnitür olarak da sunulan bu lezzet, özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde sıkça tüketilen bir besindir.

Ayran Çorbası Malzemeleri

  • 1 su bardağı yarma buğday
  • 4 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı nohut
  • Yeteri kadar su
  • Tuz
  • Taze nane yaprağı

Ayran Çorbası Nasıl Yapılır?

Bir gün önceden nohut su içerisine konularak yumuşaması sağlanır. Yumuşayan nohut, ertesi gün yaklaşık olarak 1 saat kadar haşlanır. Nohut ne kadar çok kaynatılırsa o kadar lezzetli olacaktır.

Ardından, haşlanan nohut süzüldükten sonra bir kap içerisinde bekletilir. Daha sonra ocağın ayrılmış bir gözünde yarma buğdayı yaklaşık kırk dakika kadar haşlanır. Pişen yarma buğday dinlenmek ve soğumak üzere kenara alınır.

Akabinde yoğurt ve tuz birlikte çırpılır. Yoğurt çırpılırken cıvık hale getirilmesinde fayda vardır. Yoğurt çırpıldıktan sonra üzerine azar azar su eklenerek koyu bir kıvam elde edilir.

Önceden hazırlanan ve soğuyan nohut ile yarma buğday, yoğurdun içerisine güzelce karıştırılır. Yaklaşık bir saat kadar dolapta dinlendirilir. Bu süre zarfında yarma ve nohut, yoğurdun lezzetini içine çekecektir.

Ardından, tekrar karıştırılan ayran çorbası bir kap içerisine alınarak üzerine birkaç dal taze nane yaprağı eklenir. Güzel bir görüntü kazanan ayran çorbası, soğuk olarak ikram edilir.

Afiyet olsun.

Ayran Çorbasının Faydaları

Ayran çorbası, sadece lezzeti ile değil, aynı zamanda sağlık açısından da birçok fayda sağlar. İşte ayran çorbasının bazı faydaları:

  • Yoğurt ve nohut, yüksek protein içerir ve bu sayede vücut direncini artırır.
  • Probiyotik özellikleri sayesinde sindirim sistemini düzenler.
  • Yarma buğday, lif açısından zengin olduğu için bağırsak sağlığını destekler.
  • Serinletici etkisi ile yaz aylarında vücut ısısını dengeler.
  • Mineral ve vitamin açısından zengindir, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bu bilgiler ışığında, ayran çorbasını sofralarınızdan eksik etmemek için birçok neden bulunmaktadır. Hem lezzetli hem de besleyici olan bu çorbayı denemenizi tavsiye ederiz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ayranın Faydaları Nelerdir?

Ayranın Faydaları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayran Aşı Tarifi ve Malzemeleri

Ayran Aşı Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Ayran Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Ayran Tarifi ve Malzemeleri

Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri