Ayran Aşı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Ayran Aşı Tarifi ve Malzemeleri

Ayran aşı, Erzurum mutfağına ait olan yöresel bir çorba türüdür. Adına çorba dense de ayran aşı bildiğimiz çorbalar gibi sıcak olarak içilmez. Özelliği soğuk içilmesidir. Hatta buzdolabında soğutularak içilir. Yöresel bir yemek olan ayran aşı, ülkemizin her yerinde bilinmektedir. Yapılışında bazı farklılıklar olsa da sonuçta çorbanın ana malzemesini yoğurt, nohut ve buğday oluşturmaktadır. Erzurum'da Ramazan geldiği zaman her evde ayran aşı pişirilir. Bu özel ayın en önemli yiyeceklerinden biri haline gelir. Yöre halkı her gün bu soğuk içilen çorbayı pişirir. Bu lezzetli tarifi hep birlikte yapmaya ne dersiniz, yapımının kolay olduğunu sizde görün istedik. Hepinize kolay gelsin.

Ayran aşı için gerekli olan malzemeler
  • 1 su bardağı aşurelik buğday
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı nohut
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet kuru soğan
  • 5-6 dal maydanoz
  • 5 su bardağı su
  • Yeteri kadar tuz
Üzerine koymak için
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
Ayran aşı nasıl yapılır?

Ayran aşı yapımında kullanılan buğday ve nohudun bir gece önceden ılık suyla ıslatılması gerekir. Ertesi gün buğday ve nohut daha kolay pişeceği için bunu ihmal etmemelisiniz. Islatma sırasında kullandığınız suyunu dökerek buğday ve nohudu ayrı tencerelerde haşlayın. Malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirilmelidir.

Bu arada derin bir kâsenin içinde yumurta sarısını, yoğurdu, unu hep birlikte çırpın. Nohut ve buğday haşlandığında bunları süzerek bir tencereye alın. İçine kâsede çırptığınız yoğurtlu karışımı koyun. Buna 5 su bardağı suyu, tuzu ilave ederek karıştırarak pişirmeye başlayın. Uygun bir tavanın içinde tereyağı ile ince kıyılan kuru soğanı hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Buna ince kıyılan maydanozları da koyun. Ocakta pişmeye devam eden ayran aşı içine bunu da ilave edin. Kısa bir süre daha çorbanızı kaynatarak ocaktan indirin.

Ayran aşı soğuk içilen bir çorbadır. Dileyen sıcak içmeyi tercih edebilir. Ancak yazın bile soğuk içildiğinde serinletici özelliği bulunan çorbayı bu şekilde içmeyi denemelisiniz. Servis sırasında tavada tereyağında kırmızı pul biber kızdırıp, ayran aşı kaselerine gezdirin. Ayran aşı küçük büyük herkese yararlı bir çorbadır. Aynı zamanda oldukça da lezzetlidir.

Afiyet olsun.

Ayran Aşı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayran Aşı Tarifi ve Malzemeleri

Ayran Aşı Tarifi ve Malzemeleri

Buğdaylı Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Buğdaylı Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ayranlı Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Ayranlı Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Ayran Diyeti Listesi

Ayran Diyeti Listesi

Ayran Aşı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ayran Aşı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri