Yağsız Ayran Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Yağsız Ayran Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Ayran

Ayran, yoğurt, su ve tuzdan yapılan ve yaz kış tüketilen soğuk bir içecektir. Birçok yemeğin yanında lezzetle tüketebileceğiniz bu içecek hem doğal hem katkısız hem de evlerimizde rahatlıkla hazırlayabileceğimiz bir içecektir. Çok eski tarihlerden beri yemeklerimizin yanında kullandığımız bu içecek, sütün yoğurda, yoğurdun da ayrana dönüştürülmesiyle oluşur. Özellikle köy gibi kırsal yerlerde yazın yoğun bir şekilde tüketilen ayran, o dönemlerde ve halen sütün en saf halinden yapılır. Bu nedenle hayvanın bütün besin değerlerini içinde barındırır. Bu besinlerden bir tanesi de içeriğindeki doğal yağ oranıdır. Şimdilerde her ne kadar fabrikasyon sütler artsa da çoğu insan halen doğal süt tüketimi yapmaktadır. Gelişen dünyada sütün, yoğurdun olduğu gibi ayranın da yağsız olanı üretilmiş ve hazır paketlerde satışı yapılmaktadır.

Özellikle diyet yapmak yani kilo vermek isteyenler için hazırlanan bu yağsız ayran, aynı şekilde çeşitli rahatsızlıklardan dolayı hayatı boyunca diyet yapacak insanların da tükettiği bir içecek olmuştur. Ayranın iki şekilde üretimi yapılır. Bunlardan birincisi sütün içine su ilave edilerek olur. Diğeri ise yoğurda su ilave edilerek yapılır. Her iki türde de tüketici açısından hiçbir fark yoktur. Lezzeti de içerdiği besin değeri de değişmez. Ayranın tadını kullanılan yoğurdun içeriğindeki bakteri miktarı, viskozite miktarı, aroma bileşenleri, mikro yapısı ve sütün kuru madde miktarı belirler.

Yağsız Ayranın Besin Değerleri

Yağsız ayranın içinde bulunan mineraller fosfor, kalsiyum, protein, B2, B12 ve B1 vitaminleridir. Ancak yapılırken içeriğine tuz konması, yapısında değişikliklere sebep olmaktadır. Ayran üç çeşit olarak üretilmektedir:

Ayran Çeşitleri

  • Tam yağlı ayran
  • Yarım yağlı ayran
  • Yağsız ayran

Ayranlar, iki şekilde üretim tekniği ile yapılır. Bunlardan birisi uzun ömürlü, diğeri ise kısa ömürlü şeklindedir. Yağsız ayran da diğer ayranlar gibi iki şekilde de üretilebilir. Geleneksel olarak üretilen ayranlarda çıkabilecek her türlü olumsuzluk riskine göre bu çeşitlendirme yapılmıştır.

Ayranın Hazır Paketlerde Yapılırken Dikkate Alınması Gereken Hususlar

  • Beyaz olması
  • Su ile çözünürlüğünün berraklığı
  • İçeriğine yabancı maddeler eklenmemesi
  • Bakteriyolojik değerlerin uygun olması

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi yağsız ayran, genellikle kilo problemleri ya da sağlık problemleri yaşayan insanların tercih ettiği bir içecektir. Bunun dışında ise sporcular, vücutlarına girecek yağ oranını dengelemek için tüketirler. Ayrıca ayranda bulunan yağın sağlıksız olduğunu düşünüp yağsız ayran içenler de vardır. Doğal üretilen ve tüketilen her şey kararında tüketildiğinde sağlıklıdır. Yeter ki abartmadan, sağlığımızın dengesini bozacak kadar tüketmeden bütün içecek ve gıdalardan bedenimiz yararlansın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayranın Faydaları Nelerdir?

Ayranın Faydaları Nelerdir?

Pirinçli Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ayran Diyeti Listesi

Ayran Diyeti Listesi

Tavuklu Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Ayran Çorbası Tarifi ve Malzemeleri